ZDROWA SIÓDEMKA
Witam bardzo serdecznie całą społeczność szkolną!
Za nami I EDYCJA PROJEKTU pt.” Zdrowa 7”. DZIĘKUJEMY ZA WASZE ZAANGAŻOWANIE I CHĘĆ DZIELENIA SIĘ POMYSŁAMI NA ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY. A co przed Nami? Oczywiście następna edycja innowacji czyli ROK EKSPERYMENTOWANIA I DZIELENIA SIĘ PASJĄ DO GOTOWANIA J
Na pewno są wśród Was osoby, które o tym nie słyszały, to teraz kilka słów wstępu dla Was!
Każdy z nas uwielbia gotować, a jeśli można przy tym trochę dobrze bawić i eksperymentować , to coś dla Was. Nie ważne ile masz lat! Czy jesteś przedszkolakiem, uczniem, rodzicem, nauczycielem czy pracownikiem naszej szkoły. Właśnie dla Nas wszystkich został stworzony ten projekt. W każdym miesiącu na stronie internetowej szkoły dowiemy się jakie produkty wyznaczają Nam kierunek gotowania! Robimy zdjęcie bądź nagrywamy filmik, który pokaże nam moment przygotowań, samego gotowania i efekt końcowy. Do tego załączasz przepis (jeśli nie jest Twój autorski napisz skąd czerpałeś/aś inspirację) wysyłasz to na maila zdrowa7@sp7chojnice.pl i gotowe! To naprawdę proste!!!
Najciekawsze prezentacje i przepisy zostaną opublikowane w szkolnej książce kucharskiej podczas Festynu Ekologicznego!
3,2,1…STARTUJEMY!
Październik – cudowny, jesienny miesiąc, w którym można zatopić się w jesiennych przepisach z jabłkami, śliwkami i nie tylko. Potem konsumpcja wieczornych potraw w gronie najbliższych . Niech jesienny czas przyniesie Nam zabawę w kuchni i wyczarujmy pyszne i zdrowe potrawy z marchewki i śliwki.
Marchewka wita i o zdrowie pyta?!
Dlaczego warto jeść marchewkę?
- Beta-karoten pozytywnie wpływa na nasz wzrok oraz skórę
- Zawiera mnóstwo witamin np. K,C,B6 oraz minerałów
- Sprzyja utracie kilogramów
- Posiada właściwości antynowotworowe
Czy wiecie, że marchewka nie zawsze jest pomarańczowa? Fioletowe i czarne marchewki zawierają antocyjany, będące jednocześnie barwnikami i silnymi antyoksydantami. Marchew czerwona obfituje w likopen – to ten sam przeciwutleniacz, który odpowiada za czerwony kolor pomidorów. Odmiana żółta jest zaś źródłem beta-karotenu, choć nie w tak dużej ilości jak pomarańczowa. Marchewka ma również swoje internetowe muzeum, które założył Brytyjczyk John Stolarczyk a Portugalczycy uwielbiają z niej dżem. Kochani pokażcie co wyczarujecie z naszej pomarańczowej królowej
WPADŁEŚ JAK ŚLIWKA W KOMPOT!
Dlaczego śliwka?
- Działają korzystnie na trawienie.
- Zapobiegają zaparciom.
- Działają przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo.
Czy wiecie, że W XIX w. przekrojoną i posypaną pieprzem suszoną śliwkę przykładano do bolącego zęba. Podobno ból przechodził w mgnieniu oka! Na świeci istnieje 6 tysięcy odmian śliwki.
Kochani Wasza kuchnia to Wasze królestwo zatem do dzieła. Wyczarujcie pyszne potrawy na słodko, na słono a może pikantnie? Czekamy na wasze przepisy z ogromną niecierpliwością!
ZOSTAŃ MISTRZEM W SWOJEJ KUCHNI J!